Loader
 

IPL FAQ

Hoe werkt de IPL-methode?
IPL-apparatuur van Medcos staat voor een veilige en nagenoeg pijnloze ontharingsbehandeling met flitslicht. Met MedCos® IPL kunnen we ongewenste haargroei op bijna iedere locatie op het lichaam of gezicht behandelen, met als resultaat een haarreductie van 80-90%. Het hoog energetisch gepulseerd licht wordt door geleiding van het pigment omgezet in warmte. Deze warmte (minimaal 70º C) dringt door tot in het haarzakje (follikel) om het definitief te vernietigen.
Kan iedereen met MedCos® IPL behandeld worden?
Ontharing met IPL is alleen mogelijk als de huid licht van kleur is en de haren donker. Blonde, rode en grijze haren bevatten nauwelijks pigment en zijn daarom niet op deze manier te behandelen.
Hoe lang duurt een behandeling?
De duur van een behandeling is afhankelijk van de grootte van het oppervlak dat behandeld moet worden. Elke lichtflits bestrijkt een gebied van vijf bij twee centimeter.
Is de behandeling pijnlijk?
Als de lichtflits de haarfollikel bereikt, kan dat een prikkelend gevoel veroorzaken: alsof een elastiekje tegen je huid springt. De warmte tijdens de behandeling is vergelijkbaar met de warmte van zonlicht.
Hoe weet ik of een behandeling geholpen heeft?
De behandelde haren zitten los in de haarschacht en blijven daar nog enige dagen tot weken zitten. Het duurt even voordat de opperhuid de restjes eruit gewerkt heeft en het resultaat van de behandeling zichtbaar wordt.
Hoeveel behandelingen zijn er nodig?
De behandeling heeft alleen effect op de haren die in de groeifase zijn. De meeste haren bevinden zich in de zogenaamde rustfase; pas als ze in de groeifase komen, zijn ze ontvankelijk voor een behandeling. Gemiddeld zijn tussen de zes en acht behandelingen nodig voor het lichaam en acht tot tien voor het gezicht.
Mag ik van tevoren epileren, scheren of een ontharingscrème gebruiken?
Epileren of harsen mag niet, maar scheren is zelfs nodig, liefst 24 tot 48 uur voor de behandeling. Ook op een glad geschoren huid kunnen we het patroon van de haargroei goed zien. Hoe korter de stoppeltjes zijn, hoe beter. De behandeling is dan minder gevoelig omdat er geen warmte op de huid blijft hangen.
Epileren of harsen mag minstens acht weken voor het begin van de behandelingen niet meer. De haartjes/stoppeltjes zijn nodig ter geleiding van de warmte naar binnen. Als de haartjes geëpileerd zijn, heb je nauwelijks rendement van de behandelingen. Er bestaan crèmes om haargroei te remmen, op te brengen na het harsen of epileren. Gebruik dergelijke crèmes alstublieft niet tijdens de gehele behandelingskuur! We hebben zoveel mogelijk ‘actieve’ haarzakjes nodig die de warmte kunnen geleiden naar de haarwortel. Door haargroeiremmers komen de haartjes in een ‘rustfase’ terecht waardoor ze de warmte niet kunnen geleiden.
Wat zou een reden kunnen zijn dat de IPL behandeling niet werkt?
– Te vroeg begonnen met een behandeling nadat er vaak is geharst of geëpileerd.
– De haartjes zijn wit, grijs of rood van kleur. Voor de geleiding van het licht is het pigment van de haartjes nodig. Witte, rode en grijze haren bevatten nauwelijks tot geen pigment.
– Een hormoonstoornis die zorgt dat continu nieuwe, slapende haarzakjes actief worden. Hier kan een IPL-behandeling niet tegenop.
– Te korte tijd tussen de behandelingen. Het is van belang om de juiste tussenposen aan te houden. Te vroeg weer behandelen geeft minder rendement omdat het lichaam haartjes aanmaakt in een bepaald ritme.
Ik ben minderjarig. Kan ik dan al definitief laten ontharen?
Het hangt ervan af of je al volgroeid bent of niet. Als het mogelijk is, kan het alleen met toestemming van je ouders of voogd.
Kan ik haartjes bleken tijdens de kuur?
Tot één week voor de behandeling kun je gebleekte haartjes bijwerken. Op het moment van de behandeling zullen de haartjes al weer voldoende gegroeid zijn. Het stukje haar dat in de huid zit, heeft dan genoeg kleur om de warmte naar binnen te leiden.
Komen de haren niet meer terug?

De vernietigde haarzakjes kunnen nooit meer een haartje produceren. Zij zijn ‘gecoaguleerd’: de eiwitstructuren zijn op microscopisch niveau samengekleefd en dat kan het lichaam niet meer repareren. Onze huid heeft echter ook duizenden haarzakjes die ‘slapen’ of alleen lichte dons produceren. Deze kunnen actief worden door hormoonveranderingen, bijvoorbeeld bij zwangerschap, in de menopauze, door bepaalde medicijnen of stoornissen in de hormoonhuishouding.

Ook kan sprake zijn van aanleg voor sterke beharing. Dit betekent dat je jarenlang verlost kunt zijn van ongewenst lichaamshaar, maar dat je de pech kunt hebben dat er weer opnieuw haren gaan groeien of dat de donzige resthaartjes dikker worden. Het kan dus gebeuren dat je uiteindelijk weer een aantal ‘onderhoudsbeurten’ nodig hebt. Het haar zal echter nooit meer dezelfde dichtheid krijgen als voorheen, omdat de meerderheid van de haartjes is uitgeschakeld. Na de laatste behandeling adviseren wij je om twee maal per jaar een ‘onderhoudsbehandeling’ te ondergaan voor optimaal, blijvend resultaat.

Het is belangrijk dat je lichte donshaartjes niet meer epileert of harst na de laatste behandeling. Het lichaam zal als reactie de haartjes stugger en dikker maken. Kort afknippen is beter

Waarom is ontharen af te raden bij het gebruik van sommige medicijnen?
Sommige medicijnen en kruidenpreparaten maken de huid overgevoelig voor licht. Bijvoorbeeld:
– zalf tegen acne (Ro-accutane, iso-tretoine/ vitamine A zalf)
– medicijnen tegen somberheid en overspannenheid (anti-depressiva).
– kruidenpreparaten tegen somberheid, zoals St. Janskruid (Hypericum, merknaam bijv. Kyra)
– antibiotica- of penicilline
– ontstekingsremmers (bijv. Prednison)
Zie voor meer informatie www.geneesmiddelenrepertorium.nl
Maak een afspraak